Quantcast
Till salu inom: ”

bengt bengtsson konstnär säljes

Nedan följer ungefärliga träffar relaterade till din sökning:

F
F
F
F
F

Tidigare annonser till salu

Sveriges Allmänna Konstförening. Publikation 114. Atlantis uppl. 2005. 174 s. Inbunden. 29x15cm. 1210 gram. Nära nyskick. Med sina frimodiga lån, både från populär- och finkultur och med sina citat och konsthistoriskt överraskande omtagningar är Dick Bengtsson (19361989) en given nyckel till det sena 1900-talets konst och dess försök att utmana modernismens konventioner. Som få andra har den självlärde Bengtsson med sitt fragmentariska måleri och sina mystiska installationer inspirerat och fascinerat en yngre generation konstnärer. Med sina tecken och sina uppfordrande svastikor och sitt av strykjärn patinerade måleri framstår han som en bildstormare men också som en rationell romantiker, lika komplex som lekfull, lika frimodig som sträng. Bengtssons måleri och installationer drabbar med stor gåtfullhet och in sveper minnet av det förflutna, samtidigt som detta minne förebådar ett välfärdsland på väg in i en okänd, mörk framtid. Förutom ett generöst bildmaterial med reproduktioner av cirka 80 målningar och ett tjugotal fotografier rymmer boken om Dick Bengtsson, som ges ut i samarbete med Sveriges Allmänna Konstförening och Moderna Museet, essäer av Lars Nittve, Douglas Feuk, Ola Billgren och Karin Mamma Andersson. Gåvodedikation på försättsbladet.
Atlantis. 1 uppl. 2005. 174 s. Inbunden. 1208 gram. Nyskick. Med sina frimodiga lån, både från populär- och finkultur och med sina citat och konsthistoriskt överraskande omtagningar är Dick Bengtsson (19361989) en given nyckel till det sena 1900-talets konst och dess försök att utmana modernismens konventioner. Som få andra har den självlärde Bengtsson med sitt fragmentariska måleri och sina mystiska installationer inspirerat och fascinerat en yngre generation konstnärer. Med sina tecken och sina uppfordrande svastikor och sitt av strykjärn patinerade måleri framstår han som en bildstormare men också som en rationell romantiker, lika komplex som lekfull, lika frimodig som sträng. Bengtssons måleri och installationer drabbar med stor gåtfullhet och in sveper minnet av det förflutna, samtidigt som detta minne förebådar ett välfärdsland på väg in i en okänd, mörk framtid. Förutom ett generöst bildmaterial med reproduktioner av cirka 80 målningar och ett tjugotal fotografier rymmer boken om Dick Bengtsson, som ges ut i samarbete med Sveriges Allmänna Konstförening och Moderna Museet, essäer av Lars Nittve, Douglas Feuk, Ola Billgren och Karin Mamma Andersson. .
Ellerströms förlag | 2013 | Klotband med skyddsomslag (förlagets). | 283 s. | 9789172473553 | Denna bok är förlagsny. | Språk: Svenska --- Mer info: Botanisten och författaren Bengt Lidforss (1868-1913) var sin tids mest kontroversielle akademiker och tidningsskribent. Han var den förste universitetsläraren i Sverige som anslöt sig till socialdemokratin, han ansågs sakna moral och vara en ungdomens förförare, han debatterade glatt och framgångsrikt med biskopar och rektorer, och han skrev lysande, framsynt litteraturkritik och folkbildande populärvetenskap. Till hundraårsminnet av hans död har genetikern Bengt Olle Bengtsson och idéhistorikern Gunnar Broberg samlat ett antal nyskrivna texter vilka beskriver fenomenet Lidforss mot bakgrund av hans tid och stad, vetenskap och universitet. Boken illustreras med reproduktioner av den skånska konst som omgav Lidforss och hans krets. Övriga medverkande skribenter: David Dunér, Jonas Ellerström, Lennart Leoppold, Bengt Lidforss, Per Erik Ljung, Elisabeth Mansén, Svante Nordin, Birgit Rausing, Anna Tunlid. | LEVERANS: Denna bok kan vi skicka från oss inom 1-2 vardagar.
Norstedts. 1968. 462 s. Inbunden. 684 gram. Gallrad inplastad biblioteksbok i gott skick. Det fanns en gyllene tid för svensk kulturjournalistik. Men denna tid är inte nu. Men början på den tid som i alla fall kom närmast kom med en viss ?diabolisk docent i hallonbuskar? verksam huvudsakligen i Lund i den socialdemokratiska tidningen Arbetet. Han hette Bengt Lidforss och levde mellan 1868-1913. Uppvuxen i ett universitetshem (hans far, Edvard Lidforss, var professor och den första översättaren av Don Quijote) som både var kristet och konservativt, något som den vuxne Lidforss skulle vända sig snabbt emot. Ovannämnda rättframma biografi framställer hans tvivel i ungdomen och hans ny tro på en ganska unik filosofi blandad av darwinism och socialism. Denna filosofi kombinerad med ett polemiskt sinne och skarpsinnigt skrivande gjorde honom till en oerhört tongivande debattör i sin tid. Och detta är bara en sida av mannen, att han dessutom var oerhört bohemisk ogift konstnärssjäl som dessutom var bisexuell och dog av syfilis 44 år gammal, så kan man lätt fastställa att mannen var en tämligen främmande fågel i det svenska kulturklimatet. Med en sådan färgstark huvudperson går det knappast att göra en misslyckad biografi. Och denna bok är generös i detaljerna av sin huvudperson och de starka karaktärerna omkring honom med en levande omgivning av den sista brytningstiden i svensk historia. Att inte fler böcker skrivits om denna tid är en gåta, men gör samtidigt att dessa böcker är en njutning att läsa. Dock hänger väl delarna inte riktigt samman, där personligheten, konstnären, vetenskapsmännen, polemikern och myten tolkas lite för mycket för sig själva utan att riktigt fånga sin huvudperson i helbild. Detta är naturligtvis en svårighet som kräver sin biograf, men bör kanske mest mana till att biografierna om denna intressanta karaktär inte är slutskrivna. Det finns ju ett radikalt ordstäv om att det inte var Strindberg som var galen, utan hans omgivning. Men Lidforss med sin rasism, antisemitism och dekadenta beteende i allmänhet har gjort att han knappast blivit någon ikon som till exempel Strindberg, som möjligen gör professorn i Lund till mindre läst idag, vilket knappast är välförtjänt. Hans essäer är ytterligt historiskt intressanta, givande (inte minst Varför äro växterna gröna?) och polemiskt roliga. Hans politiska artiklar är kanske de roligaste och är knappast några extrema saker i dagens perspektiv, de kristendomsfientliga slår också hårt och åt alla håll, de kristna är inte bara hycklare, de är också dumma och bakåtsträvande. Men en fascinerande människa är, vilket gör denna sak ytterst underhållande. Betyg 7/10 Läs också Bengt Lidforss, Fredrik Bööks och Frans G Bengtssons essäer. 2005-03-09